Verslaving herkennen: 5 tekenen dat iemand hulp nodig heeft

verslaving herkennen

Verslaving herkennen kan een uitdaging zijn, maar het is cruciaal om de signalen tijdig op te merken. Verslaving kan het leven van iemand compleet overhoop gooien. Niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor de mensen om hen heen. Hoe herken je de signalen dat iemand vastzit in een patroon waaruit ze moeilijk kunnen ontsnappen? Of het nu gaat om alcohol, drugs, medicijnen, andere verslavende middelen of een gedragsverslaving, de signalen zijn vaak subtiel maar duidelijk zichtbaar als je weet waar je op moet letten. Dit zijn 5 belangrijke tekenen om op te letten.

Kom in contact

1. Onverwachte gedragsveranderingen

Let op drastische veranderingen in gedrag. Misschien trekt iemand zich steeds vaker terug, is snel geïrriteerd of maakt ruzie om de kleinste dingen. Ook geheimzinnigheid over dagelijkse bezigheden of plotseling gebrek  aan interesse in werk of hobby’s kan een rode vlag zijn.

2. Zichtbare fysieke signalen

Verslaving laat vaak sporen na op het lichaam. Denk aan een vermoeid uiterlijk, drastisch gewichtsverlies of juist -toename, verwaarlozing van persoonlijke verzorging en onverklaarbare verwondingen. Rode ogen, trillende handen of een schommelend energieniveau kunnen ook tekenen zijn.

3. Geldproblemen en onverklaarbare uitgaven

Iemand die worstelt met een verslaving kan vaak financiële problemen krijgen. Ze vragen bijvoorbeeld vaak of ze geld kunnen lenen, verkopen persoonlijke bezittingen of hebben plotseling moeite met het betalen van rekeningen. Dit kan erop wijzen dat hu financiële middelen naar het onderhouden van de verslaving gaan.

4. Andere sociale kringen

Is er een plotselinge afstand tussen hen en oude vrienden of familieleden? Of zie je dat ze nieuwe vrienden maken die dezelfde gewoonten lijken te hebben? Veranderingen in sociale kringen kunnen een teken zijn dat iemand zich steeds dieper in een verslavingspatroon begeeft.

5. Ontkenning en verhullend gedrag

Veel mensen met een verslaving zullen hun gebruik bagatelliseren of volledig ontkennen. Ze kunnen verhalen verdraaien, informatie achterhouden of boos worden wanneer je vragen stelt. Geheimzinnigheid over waar ze zijn geweest of wat ze hebben gedaan, is vaak een rode vlag.

Hoe kun je helpen?

Verslaving herkennen bij iemand in je omgeving kan moeilijk zijn, maar het is een belangrijke eerste stap. Herken je deze signalen bij iemand in je omgeving? Weet dan dat je niet machteloos bent. Toon begrip, blijf geduldig en bied aan om samen naar oplossingen te zoeken. Vida Addiction Care staat klaar om te helpen. Onze professionele programma’s bieden begeleiding en ondersteuning op maat. Verslaving is een moeilijk onderwerp, maar niemand hoeft er alleen voor te staan. Door de tekenen tijdig te herkenen, kun je een groot verschil maken.

Neem vandaag nog contact op met Vida Addiction Care – vul onderstaand formulier in of bel ons via 085-5000656.

"*" geeft vereiste velden aan

Voor wie vul jij het formulier in?*
Geslacht*