Afkickverschijnselen alcohol: herkenning en behandelingsopties

afkickverschijnselen alcohol

Overmatig alcoholgebruik is een wereldwijd probleem en wordt vaak gezien als sociaal acceptabel, maar langdurig en veel gebruik kan leiden tot afhankelijkheid. Wanneer je besluit te stoppen met drinken, kan dit leiden tot diverse afkickverschijnselen. Het begrijpen van deze symptomen en de beschikbare behandelingsmogelijkheden is belangrijk voor een succesvol herstel. 

Fysieke afkickverschijnselen

Bij het stoppen met alcohol kunnen fysieke symptomen optreden, variërend van mild tot ernstig. Enkele veelvoorkomende fysieke afkickverschijnselen zijn:

  • Trillen. Een van de eerste symptomen die je kunt herkennen is beven of trillen, voornamelijk in de handen.
  • Zweten. Overmatig zweten, zelfs zonder fysieke inspanning.
  • Hoofdpijn. Intense hoofdpijn komt regelmatig voor.
  • Misselijkheid en braken. Veel mensen ervaren maagklachten en misselijkheid.
  • Hartkloppingen. Een versnelde hartslag en hartklopping zijn ook veelvoorkomend.
  • Verhoogde bloeddruk. Dit kan gevaarlijk zijn en vereist vaak medische monitoring. 

Psychische afkickverschijnselen

Naast fysieke symptomen zijn er ook psychische afkickverschijnselen van alcohol die kunnen optreden:

  • Angst en nervositeit. Veel mensen voelen zich extreem angstig of nerveus.
  • Depressie. Het gevoel van hopeloosheid en verdriet kan versterkt worden. 
  • Prikkelbaarheid. Verhoogde prikkelbaarheid en stemmingswisselingen komen vaak voor.
  • Hallucinaties. In ernstige gevallen kunnen visuele of auditieve hallucinaties optreden.
  • Delirium Tremens (DT’s). Dit is een heftige en potentieel levensbedreigende aandoening die je kunt herkennen aan verwarring, tremor en hallucinaties. 

Duur van de symptomen

De duur en de intensiteit van de afkickverschijnselen van alcohol variëren afhankelijk van de mate van afhankelijkheid en individuele verschillen. Over het algemeen beginnen de symptomen binnen 6 tot 24 uur na het laatste alcoholgebruik, zijn ze op het hoogtepunt rond de 72 uur, en beginnen ze ongeveer na een week af te nemen. Sommige symptomen, denk aan angst en depressie, kunnen echter weken of zelfs maanden aanhouden.

Medische detoxificatie

De eerste stap in de behandeling van een alcoholverslaving is vaak medische detoxificatie. Dit proces vindt meestal plaats onder toezicht van medische professionals in een klinische setting. Hier komen meestal medicijnen zoals benzodiazepinen bij kijken om de symptomen te verlichten en complicaties te voorkonen. Medische detoxificatie helpt om de fysieke afhankelijkheid van alcohol veilig te beëindigen. 

Therapie en counseling

Na de fysieke detox is psychologische ondersteuning een belangrijk hulpmiddel. Cognitieve gedragstherapie (CBT) is een veelgebruikte methode die helpt bij het blootstellen en veranderen van schadelijke denkpatronen en gedragingen. Andere therapievormen, zoals motiverende gespreksvoering en groepstherapie, kunnen ook effectief zijn.

Medicatie

Naast therapie kunnen bepaalde medicijnen helpen bij het minimaliseren van verlangens en de afkickverschijnselen van alcohol. Daarnaast ondersteunen ze bij een langdurig herstel. Voorbeelden zijn:

  • Naltrexon. Vermindert het verlangen naar alcohol en de effecten van alcohol.
  • Acamprosaat. Helpt bij het herstellen van de chemische balans in de hersenen.
  • Disulfiram. Verstoort de afbraak van alcohol in het lichaam, wat leidt tot onaangename reacties bij alcoholconsumptie en zo het drinken ontmoedigt.

Ondersteunende groepen

Zelfhulpgroepen zoals Anonieme Alcoholisten (AA) bieden een ondersteunende omgeving waarin mensen hun ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen aanmoedigen. de 12-stappenprrgoamma’s zijn populair over heel de wereld en hebben velen geholpen om nuchter te blijven.

Levensstijl veranderen

Naast onze professionele hulp zijn veranderingen in de levensstijl cruciaal voor een succesvol herstel. Dit bestaat uit het vermijden van situaties die aanzetten tot drinken, het vinden van gezonde manieren om met stress om te gaan, zoals sporten of meditatie, en het opbouwen van een ondersteunende kring van vrienden en familie.

Wat te doen als je alcoholisme herkent?

Het herkennen van alcoholisme kan complex zijn, omdat het gepaard gaat met een verscheidenheid aan gedragingen en symptomen. Lees onze blog over het herkennen van een alcoholist. Als je je zorgen maakt over het alcoholgebruik van iemand, is het belangrijk om ondersteuning en professionele hulp aan te moedigen. Een zorgverlener kan een formele diagnose stellen en passende behandelingsopties aanbevelen om te helpen bij herstel en herstel van de persoon.

Je bent welkom bij ons

Zet vandaag nog de eerste stap en neem contact met ons op voor advies of meld je aan. Er zijn korte wachttijden voor behandeling.

Heb je vragen? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Neem gerust geheel vrijblijvend contact op. Wij helpen je graag verder. Of bel ons: 085-5000656

Intakeformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Voor wie vul jij het formulier in?*
Geslacht*