GHB verslaving

    Krijg de juiste hulp zonder wachttijden

Kom in contact

Hulp bij GHB verslaving

Een GHB verslaving ligt sneller op de loer dan je denkt. De eerste keer gebruiken gaat vaak gepaard met een aangename roes. De effecten houden ongeveer drie uur aan, wat frequent gebruik in de hand kan werken.

Veel mensen realiseren zich in eerste instantie niet dat ze verslaafd zijn. Toch kan verslaving en afhankelijkheid al binnen twee weken optreden. GHB is relatief goedkoop en kan zelf worden geproduceerd, waardoor het gemakkelijk verkrijgbaar is. Wanneer iemand verslaafd is, is veilig afkicken alleen mogelijk in een klinische setting.

Als je wilt stoppen met GHB, bieden wij de juiste hulp die je nodig hebt. Plan nu jouw intakegesprek en neem de eerste stap naar herstel.

Ik wil direct een intake
hulp bij ghb verslaving

Ambulante (deeltijd) behandeling

Kies je voor een ambulante behandeling van jouw GHB verslaving, dan kun je gewoon thuis blijven slapen en naar je werk en/of studie gaan. Het is ook mogelijk om te verblijven in een zogenaamd ‘safe house’ waar we mee samenwerken. Een ambulante behandeling is ook mogelijk wanneer je al een klinische opname hebt gehad.

De behandeling vindt op gezette tijden plaats. Je volgt een intensief traject, bestaande groepssessies en individuele therapie. Soms duurt het gesprek een hele dag, maar het kan ook een korte afspraak zijn.

Ambulante behandeling

Opname in een kliniek

Soms is een ambulante behandeling niet voldoende en is een opname in een van onze afkickklinieken in Nederland of het buitenland vereist. Hier wordt je intensief begeleid door ons deskundig medisch team.

Groot voordeel van een opname in een verslavingskliniek is dat je veilig uit je omgeving bent, er geen verleidingen zijn om te “gebruiken” en je fulltime werkt aan je herstel.

Je volgt een zeer intensief traject, bestaande uit meerdere groepssessies per dag en bijna dagelijkse individuele therapie.

Kliniek opname
oorzaken en kenmerken ghb verslaving

Oorzaken en kenmerken GHB verslaving

De lage prijs en mogelijkheid om het zelf te maken, zijn de belangrijkste oorzaken van de toenemende populariteit van GHB in Nederland. Met name onder minderjarigen neemt het gebruik van GHB onrustbarend snel toe. De drug helpt tijdelijk om makkelijker te praten en te ontspannen. Ook kan GHB vrolijk maken en seksueel stimulerend werken. Dit is de reden dat een verslaving vaak in het uitgaanscircuit ontstaat.

Net als veel andere genotsmiddelen kan ook GHB ongewenste effecten hebben. Dit zijn onder andere misselijkheid, duizeligheid en stuiptrekkingen. Met name levensgevaarlijk is het relatief grote risico op overdosering, waarbij de ademhaling onderdrukt wordt en bewusteloosheid kan overgaan in een coma. Dit kan leiden tot schade aan de hersenen en hersenfuncties en zelfs tot overlijden. Ook de onthoudingsverschijnselen zijn zeer onprettig; ineens stoppen met gebruik kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk, toevallen, delirium en hallucinaties. Professionele begeleiding bij het afkicken van een GHB verslaving is dan ook absoluut noodzakelijk.

Wanneer is er sprake van een GHB verslaving?

Een verslaving wordt beïnvloed door een combinatie van factoren, zoals genetische, sociale en psychologische elementen. Het eerste gebruik van GHB vindt vaak plaats tijdens uitgaansgelegenheden of festivals. De drug begint doorgaans binnen 15 tot 30 minuten te werken en veroorzaakt een roes die 3 tot 4 uur aanhoudt.

Tijdens deze roes kunnen mensen gevoelens van overmoedigheid beleven, meer praten en een toename van seksuele verlangens ervaren. Vanwege deze aangename symptomen realiseren veel mensen zich niet dat GHB zeer verslavend kan zijn. Het exacte moment waarop verslaving optreedt verschilt per individu. Hieronder worden enkele kenmerken genoemd die kunnen wijzen op een mogelijke verslaving:

  • De persoon ontkent of bagatelliseert het probleem van het gebruik van GHB.
  • Er treden problemen op met het behouden van de focus en er kunnen gaten in het geheugen ontstaan.
  • Het ervaren van angstgevoelens, met name in sociale situaties, wanneer er geen GHB wordt gebruikt.
  • De persoon gebruikt GHB alleen of begint zelf het te produceren.
  • Er is een steeds hogere dosis nodig om hetzelfde effect te bereiken.
  • De persoon voelt zich afhankelijk van GHB om normaal te kunnen functioneren in het dagelijks leven.
  • Er ontstaat een voortdurend gevoel van verlangen en drang om te gebruiken.

Zelf stoppen met GHB?

Het stoppen met GHB kan levensbedreigende symptomen veroorzaken. De ernst van de symptomen hangt af van de duur en intensiteit van het gebruik.

Het is gevaarlijk om zelf te stoppen of de consumptie te verminderen zonder professionele hulp. Het is daarom belangrijk om hulp te zoeken. Neem contact op met je huisarts, die je zal doorverwijzen naar een arts die je kan bijstaan. Een behandeling onder begeleiding van een arts en een psycholoog is essentieel.

Afkicken van GHB

De afkickverschijnselen van GHB kunnen ernstig en gevaarlijk zijn en vereisen medische aandacht. Ze variëren in intensiteit en duur, afhankelijk van factoren zoals de hoeveelheid GHB die werd gebruikt, de duur van het gebruik en de persoonlijke gevoeligheid. Een geleidelijke afbouw van GHB onder medisch toezicht kan worden aanbevolen om ontwenningsverschijnselen te minimaliseren en het herstelproces te vergemakkelijken. Je bent welkom bij Vida Addiciton Care, wij ondersteunen je graag bij jouw proces.

Afkickverschijnselen van GHB

Bij het afkicken van GHB kunnen ernstige lichamelijke en psychische symptomen optreden, zoals:

Mentaal:

  • Nachtmerries en slaapstoornissen
  • Angst
  • Depressie
  • Paniekaanvallen
  • Hallucinaties
  • Psychische verwarring
  • Stemmingswisselingen

Fysiek:

  • Trillingen en bevingen
  • Zweten
  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen en verhoogde bloeddruk
  • Epileptische aanvallen
  • Koorts
  • Spierkrampen

Team Vida Addiction Care

Wij hebben een team van deskundigen, bestaande uit psychologen, psychiaters, addiction counselors, ervaringsdeskundigen, verslavingsartsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, GZ-psychologen en casemanagers. Onze counselors begrijpen precies wat je doormaakt, omdat zij zelf vaak de ziekte van verslaving hebben overwonnen. Zij zullen je stap voor stap begeleiden om ervoor te zorgen dat je zo snel en zo goed mogelijk behandeld wordt, zodat je weer gezond verder kunt gaan met je leven.

Wij bieden uitstekende nazorg en betrekken ook familie en naasten bij de behandeling om terugval zoveel mogelijk te voorkomen. Je hoeft dit niet alleen te doen!

De eerste stap naar hulp

Tijdens het eerste intakegesprek kunnen wij je meer informatie geven over de behandeling van jouw verslaving en adviseren welke methode het meest geschikt is voor jou. Vul onderstaand formulier in, wij nemen zo spoedig mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Voor wie vul jij het formulier in?*
Geslacht*
MM slash DD slash JJJJ

Ik heb een verslaving

Onze ervaringsdeskundigen, professionals en lotgenoten zijn er voor jou. Wij helpen je graag tijdens jouw weg naar herstel.

Lees meer

Hulp voor een naaste

Als naaste is omgaan met iemand met een verslaving moeilijk. Ook voor jou staan we klaar met tips en andere handige informatie.

Lees meer

Mijn patiënt is verslaafd

Na doorverwijzing van uw patiënt plannen wij een intake. Afhankelijk van de uitkomst bieden wij een klinisch of ambulant behandeltraject op maat.

Lees meer