Speedverslaving

    Krijg de juiste hulp zonder wachttijden

Kom in contact

Hulp bij speedverslaving

Amfetamine, beter bekend als speed, is een veelvoorkomende drug. Vooral op feesten en festivals is het populair, omdat het gebruikt wordt om langer door te kunnen gaan. Speed geeft energie, verhoogt de hartslag, onderdrukt hongergevoelens en vermindert pijnperceptie.

Helaas worden de risico’s van speedgebruik vaak onderschat, evenals de mogelijke geestelijke en lichamelijke verslaving die ermee gepaard kan gaan.

Als je wilt stoppen met speed, bieden wij de hulp die je nodig hebt. Plan nu jouw intakegesprek en neem de eerste stap naar herstel.

Ik wil direct een intake
hulp bij speedverslaving

Ambulante (deeltijd) behandeling

Als je kiest voor een ambulante behandeling voor je speedverslaving, kun je gewoon thuis blijven slapen en je dagelijkse activiteiten, zoals werk of studie, voortzetten. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om te verblijven in een ‘safe house’ waarmee we samenwerken. Een ambulante behandeling kan zelfs plaatsvinden nadat je al een klinische opname hebt gehad.

De behandeling wordt op vaste tijden gegeven. Je zult een intensief traject volgen, bestaande uit groepssessies en individuele therapie. Soms kunnen deze gesprekken een hele dag in beslag nemen, maar het kan ook om kortere afspraken gaan.

Ambulante behandeling

Opname in een kliniek

In sommige gevallen is een ambulante behandeling niet voldoende en is opname in een van onze ontwenningsklinieken in Nederland of in het buitenland noodzakelijk. Tijdens deze opname word je intensief begeleid door ons deskundige medische team.

Een belangrijk voordeel van een opname in een afkickkliniek is dat je in een veilige omgeving bent, ver weg van verleidingen om te “gebruiken”, en dat je voltijds werkt aan je herstel.

Tijdens je opname volg je een zeer intensief traject, dat bestaat uit meerdere groepssessies per dag en bijna dagelijkse individuele therapie.

Kliniek opname

Oorzaken en kenmerken speedverslaving

De oorzaken van een speedverslaving kunnen divers zijn. In het partycircuit is het vooral de stimulerende werking van amfetamine die het populair maakt.

Tijdens grote festivals of feesten helpt speed festivalgangers om vermoeidheid te negeren en non-stop door te blijven feesten. Vaak wordt speed in combinatie met andere middelen gebruikt, wat de gevolgen onvoorspelbaar en extra gevaarlijk maakt.

Daarnaast gebruiken mensen die onder grote stress werken en voortdurend moeten presteren soms speed om vermoeidheid te onderdrukken en langer door te kunnen werken.

Dit is echter geen effectieve strategie, aangezien de vermoeidheid na het uitwerken van de drug juist sterker terugkomt en vaak gepaard gaat met neerslachtige of depressieve gevoelens. Dit vergroot de verleiding om opnieuw te gebruiken, waardoor uiteindelijk tolerantie optreedt.

Wanneer is er sprake van een speedverslaving?

Wil je weten of je mogelijk lijdt aan een speedverslaving, of vermoed je dat iemand in je omgeving verslaafd is aan speed? Let dan op de volgende signalen:

  • De effecten van speed worden steeds minder merkbaar. Je hebt een steeds hogere dosis nodig om hetzelfde effect te bereiken.
  • Je bent afhankelijk geworden van speed om je goed te voelen. Het gebruik ervan is een gewoonte geworden om positieve gevoelens te ervaren.
  • Je bent voortdurend bezig met verlangen naar de drug en het energieke gevoel dat het teweegbrengt. Het beheerst je gedachten en je focus ligt voornamelijk op het verkrijgen en gebruiken.
  • Je bent aanzienlijk afgevallen sinds je begonnen bent met speedgebruik, je huid ziet er slecht uit en je hebt problemen met seksuele prestaties.
  • Eten en slapen zijn niet langer prioriteiten. Desondanks voel je je vaak uitgeput, totdat je speed gebruikt om weer energie te krijgen.

Als je deze signalen herkent bij jezelf of bij iemand anders, kan er sprake zijn van een speedverslaving. Het is belangrijk om professionele hulp in te schakelen om de verslaving aan te pakken.

Zelf stoppen met speed?

De ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met speedgebruik kunnen zeer intens zijn. Plotseling volledig stoppen (‘cold turkey’) kan deze symptomen verergeren en het risico op langdurige psychische problemen vergroten. Daarom is het belangrijk om altijd deskundige hulp te zoeken als je wilt afkicken.

Wij staan klaar om je te helpen het afkickproces soepeler te laten verlopen en veel van de ontwenningsverschijnselen te verlichten. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie.

Team Vida Addiction Care

Wij hebben een team van deskundigen, bestaande uit psychologen, psychiaters, addiction counselors, ervaringsdeskundigen, verslavingsartsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, GZ-psychologen en casemanagers. Onze counselors begrijpen precies wat je doormaakt, omdat zij zelf vaak de ziekte van verslaving hebben overwonnen. Zij zullen je stap voor stap begeleiden om ervoor te zorgen dat je zo snel en zo goed mogelijk behandeld wordt, zodat je weer gezond verder kunt gaan met je leven.

Wij bieden uitstekende nazorg en betrekken ook familie en naasten bij de behandeling om terugval zoveel mogelijk te voorkomen. Je hoeft dit niet alleen te doen!

De eerste stap naar hulp

Tijdens het eerste intakegesprek kunnen wij je meer informatie geven over de behandeling van jouw verslaving en adviseren welke methode het meest geschikt is voor jou. Vul onderstaand formulier in, wij nemen zo spoedig mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Voor wie vul jij het formulier in?*
Geslacht*
MM slash DD slash JJJJ

Ik heb een verslaving

Onze ervaringsdeskundigen, professionals en lotgenoten zijn er voor jou. Wij helpen je graag tijdens jouw weg naar herstel.

Lees meer

Hulp voor een naaste

Als naaste is omgaan met iemand met een verslaving moeilijk. Ook voor jou staan we klaar met tips en andere handige informatie.

Lees meer

Mijn patiënt is verslaafd

Na doorverwijzing van uw patiënt plannen wij een intake. Afhankelijk van de uitkomst bieden wij een klinisch of ambulant behandeltraject op maat.

Lees meer