Familiebegeleiding

Familiebegeleiding

Mijn kind, partner, familielid of vriend(in) is verslaafd.

Wij begrijpen maar al te goed dat je momenteel in een moeilijke positie verkeert. De persoon die je zo nauw aan het hart ligt, is niet meer dezelfde als voorheen. Het vertrouwen tussen jullie is herhaaldelijk geschaad. Er is dan ook sprake van een complexe situatie. 

Het is van belang dat je je realiseert dat verslaving niet alleen de verslaafde persoon zelf treft, maar ook de directe omgeving. Verslaving wordt dan ook niet voor niets beschouwd als een ziekte die de hele familie raakt. Vaak moet jij machteloos toezien hoe je kind, partner, familielid, of vriend(in) zichzelf ten gronde richt. 

De zorgen om jouw dierbare beginnen steeds meer invloed te hebben op jouw leven. Je hebt al meerdere keren geprobeerd je zorgen over het gedrag van deze persoon aan te kaarten, maar hij of zij gaat gewoon door met het gebruik en blijft de situatie ontkennen. Er worden leugens en bedrog ingezet om alles goed te praten, maar jij weet diep van binnen dat de realiteit anders is. Je dierbare kampt serieus met een verslaving.

Op zoek naar een oplossing

Logischerwijs ben je op zoek naar een oplossing voor deze onhoudbare situatie. Het eerste contact wat wij hebben is vaak met een naaste van de verslaafde. Dit komt doordat de directe omgeving vaak eerder inziet dat het zo niet langer door kan gaan. De grens is bereikt, maar de verslaafde zit nog in de ontkenningsfase. 

Het is belangrijk om tijdig de hulp in te schakelen van professionals. Hoe eerder er hulp wordt ingeroepen om een verslaving te overwinnen, hoe groter de kans dat de gevolgen die een verslaving met zich meebrengt onder controle kunnen worden gebracht.

Kliniek opname

Hoe word ik als naaste betrokken bij de behandeling?

Wanneer jouw kind, partner, familielid, vriend of vriendin in behandeling is bij Vida Addiction Care voor verslavingsproblematiek en/of andere mentale problemen, heeft dit niet alleen invloed op de persoon zelf, maar ook op jou als naaste. 

Wij hechten veel waarde aan het betrekken van familieleden en andere naasten bij de behandeling van onze cliënten.

De behandelaar van jouw naaste staat klaar om jou te informeren over de verslaving, de symptomen en de behandeling, zodat je goed op de hoogte bent en waar mogelijk zorgen worden verlicht. Uiteraard gebeurt dit alleen met toestemming van jouw naaste.

Speerpunten familiebegeleiding

  • Door het bevorderen van een diepgaand begrip voor verslaving als een ziekte, evenals de specifieke verslaving van de betreffende persoon, kunnen we ervoor zorgen dat families een helder inzicht krijgen in de gevolgen op zowel lichamelijk als geestelijk gebied.
  • Familieleden worden aangemoedigd om openlijk te praten over de ingrijpende gevolgen van de verslaving op hun eigen leven. We bieden ondersteuning aan elk individueel familielid, maar ook aan het gezin als geheel.
  • Het kan voorkomen dat het doorbreken van bepaalde gewoonten en patronen binnen de gezinsdynamiek noodzakelijk is om de verslaafde de beste kans op herstel te bieden. Onze counselors zijn getraind om deze patronen te herkennen en te behandelen, met als doel de gezinsverhoudingen weer in balans te brengen.

Waarom betrekken we naasten bij de behandeling?

Het betrekken van naasten bij verslavingsbehandelingen kan aanzienlijk bijdragen aan het herstel van jouw dierbare. Bovendien biedt het jou als naaste de geruststelling en het inzicht om op de hoogte te zijn van het proces en de voortgang van de behandeling.

Vida Addiction Care

Wij hebben samen met onze partners een team van deskundigen, bestaande uit psychologen, psychiaters, addiction counselors, ervaringsdeskundigen, verslavingsartsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, GZ-psychologen en casemanagers. Onze counselors begrijpen precies wat je doormaakt, omdat zij zelf vaak de ziekte van verslaving hebben overwonnen. Zij zullen je stap voor stap begeleiden om ervoor te zorgen dat je zo snel en zo goed mogelijk behandeld wordt, zodat je weer gezond verder kunt gaan met je leven.

Wij bieden uitstekende nazorg en betrekken ook familie en naasten bij de behandeling om terugval zoveel mogelijk te voorkomen. Je hoeft dit niet alleen te doen!

Neem contact op

Ik heb een verslaving

Onze ervaringsdeskundigen, professionals en lotgenoten zijn er voor jou. Wij helpen je graag tijdens jouw weg naar herstel.

Lees meer

Hulp voor een naaste

Als naaste is omgaan met iemand met een verslaving moeilijk. Ook voor jou staan we klaar met tips en andere handige informatie.

Lees meer

Mijn patiënt is verslaafd

Na doorverwijzing van uw patiënt plannen wij een intake. Afhankelijk van de uitkomst bieden wij een klinisch of ambulant behandeltraject op maat.

Lees meer