Wietverslaving

    Krijg de juiste hulp zonder wachttijden

Kom in contact

Hulp bij wietverslaving

In Nederland wordt wiet, ook wel bekend als cannabis of marihuana, beschouwd als een softdrug. Dit zou kunnen suggereren dat het minder schadelijk is. Maar vergis je niet, het is wel degelijk mogelijk om verslaafd te raken aan wiet.

Na verloop van tijd kun je sterk afhankelijk worden van het gebruik ervan. Het feit dat wiet veelal in combinatie met tabak wordt gerookt, maakt het stoppen met blowen vaak extra moeilijk.

Als je wilt stoppen met een verslaving aan wiet of cannabis, is het belangrijk dat je de juiste hulp krijgt. Wij zijn er om je te ondersteunen en begeleiden in dit proces.

Ik wil direct een intake

Ambulante (deeltijd) behandeling

Als je kiest voor een ambulante behandeling van jouw wietverslaving, kun je gewoon thuis blijven slapen en je normale leven voortzetten, zoals werk en/of studie. Het is ook mogelijk om in een ‘safe house’ waar wij mee samenwerken te verblijven. Ook wanneer je al een klinische behandeling hebt gehad, behoort ambulante zorg tot de opties.

De behandeling vindt plaats op vastgestelde tijden. Je zult een intensief behandeltraject volgen, bestaande uit groepssessies en individuele therapie. Soms kunnen de gesprekken een hele dag in beslag nemen, terwijl andere afspraken korter kunnen zijn.

Ambulante behandeling

Opname in een kliniek

In sommige gevallen is een ambulante behandeling niet voldoende en is opname in een van onze afkickklinieken in Nederland of in het buitenland vereist. In onze klinieken krijg je begeleiding van ons deskundige medische team.

Een groot voordeel van een opname in een ontwenningskliniek is dat je veilig bent weg van je gebruikelijke omgeving, waar er geen verleidingen zijn om te “gebruiken”, en je je volledig kunt richten op je herstel.

Tijdens je verblijf volg je een zeer intensief behandelprogramma, bestaande uit meerdere groepssessies per dag en bijna dagelijkse individuele therapie.

Kliniek opname

Oorzaken en kenmerken wietverslaving

Wiet heeft de reputatie relatief ongevaarlijk te zijn, althans in vergelijking met harddrugs. Na het ervaren van de effecten kan het om diverse redenen verleidelijk zijn om vaker te gaan gebruiken.

Het ontspannende effect van wiet maakt dat het steeds vaker wordt gebruikt als slaap- of kalmeringsmiddel. Stress, burn-outverschijnselen en andere problemen lijken even naar de achtergrond te verdwijnen, waardoor een aangenaam gevoel ontstaat.

Net als bij andere drugs zijn er echter bijwerkingen. Het gebruik van wiet kan leiden tot angstaanvallen, hartkloppingen, depressieve gevoelens, duizeligheid, spiertrekkingen en hevige misselijkheid.

Na het uitwerken van de cannabis kunnen vermoeidheid, rusteloosheid, slapeloosheid en prikkelbaarheid optreden. Dit kan de verleiding vergroten om opnieuw te gebruiken.

Wanneer is er sprake van een wietverslaving?

Er kan een verslaving aan cannabis worden vastgesteld wanneer er sprake is van minimaal een van onderstaande punten:

  • De gebruiker heeft geen controle meer over het wietgebruik;
  • De consequenties van het gebruik belemmeren het functioneren in het dagelijks leven.

Symptomen cannabisverslaving

  • De tolerantie neemt toe, waardoor steeds meer cannabis nodig is om hetzelfde effect te bereiken.
  • Er is een verlangen of eerdere poging geweest om te stoppen met blowen, maar zonder succes.
  • Het gebruik neemt een aanzienlijke hoeveelheid tijd in beslag.
  • Er wordt meer en vaker wiet gebruikt dan gewenst.
  • Bij het minderen/stoppen met blowen treden ontwenningsverschijnselen op.
  • Ondanks het besef van psychische en/of lichamelijke problemen blijft de persoon cannabis gebruiken.
  • Wiet roken heeft een negatieve invloed op werk, sport, relaties en contacten met niet-gebruikende vrienden en familieleden.

Team Vida Addiction Care

Wij hebben een team van deskundigen, bestaande uit psychologen, psychiaters, addiction counselors, ervaringsdeskundigen, verslavingsartsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, GZ-psychologen en casemanagers. Onze counselors begrijpen precies wat je doormaakt, omdat zij zelf vaak de ziekte van verslaving hebben overwonnen. Zij zullen je stap voor stap begeleiden om ervoor te zorgen dat je zo snel en zo goed mogelijk behandeld wordt, zodat je weer gezond verder kunt gaan met je leven.

Wij bieden uitstekende nazorg en betrekken ook familie en naasten bij de behandeling om terugval zoveel mogelijk te voorkomen. Je hoeft dit niet alleen te doen!

De eerste stap naar hulp

Tijdens het eerste intakegesprek kunnen wij je meer informatie geven over de behandeling van jouw verslaving en adviseren welke methode het meest geschikt is voor jou. Vul onderstaand formulier in, wij nemen zo spoedig mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Voor wie vul jij het formulier in?*
Geslacht*
MM slash DD slash JJJJ

Ik heb een verslaving

Onze ervaringsdeskundigen, professionals en lotgenoten zijn er voor jou. Wij helpen je graag tijdens jouw weg naar herstel.

Lees meer

Hulp voor een naaste

Als naaste is omgaan met iemand met een verslaving moeilijk. Ook voor jou staan we klaar met tips en andere handige informatie.

Lees meer

Mijn patiënt is verslaafd

Na doorverwijzing van uw patiënt plannen wij een intake. Afhankelijk van de uitkomst bieden wij een klinisch of ambulant behandeltraject op maat.

Lees meer