Drugsverslaving

    Krijg de juiste hulp zonder wachttijden

Kom in contact

Hulp bij drugsverslaving

Je kunt niet met ze en je kunt niet zonder ze. Er bestaan talloze soorten drugs die zowel geestelijke als lichamelijke verslaving kunnen veroorzaken. Het ontwikkelen van een drugsverslaving vereist niet eens regelmatig of frequent drugsgebruik. Soms heb je een aangeboren neiging tot verslaving, waardoor je snel afhankelijk kunt worden.

Het overwinnen van een drugsverslaving is geen gemakkelijke opgave. Hoe eerder je jouw drugsverslaving erkent, des te groter is de kans dat je deze definitief kunt overwinnen.

Als je wilt stoppen met drugs, bieden wij hulp bij jouw drugsverslaving. Plan nu jouw intakegesprek en neem de eerste stap naar herstel.

Ik wil direct een intake
hulp bij drugsverslaving

Hoe word je drugsverslaafd?

Het gebruik van drugs ontstaat vaak recreatief, maar dat kan zich al snel ontwikkelen in een verslavingsprobleem. De manier waarop en waarom je afhankelijk wordt is voor ieder persoon anders en wordt door verschillende factoren bepaald. Denk daarbij aan genetische factoren, psychologische factoren en de sociale omgevingsfactoren.

Bij een verslaving  is het belangrijk om snel te handelen om de negatieve gevolgen tegen te gaan. Stoppen met de drugs kan echter erg gevaarlijk zijn en daarom kan een detoxbehandeling nodig zijn. Afhankelijk van jouw situatie wordt er bepaald of een klinische opname nodig is of dat ambulante hulp volstaat. Tijdens de eerste intake kunnen wij je informeren over de behandelmogelijkheden voor jouw verslaving en adviseren welke methode het beste bij jou past.

Drugsverslaving symptomen

Mentaal:

 • Slaapproblemen
 • Agressie en prikkelbaarheid
 • Depressie
 • Obsessieve gedachten over de drug
 • Problemen met concentratie
 • Zelfisolatie
 • Verlies van interesse

Fysiek:

 • Hartproblemen
 • Tandbederf
 • Slechte huid
 • Vaak hoofdpijn
 • Gewichtsverlies
 • Vermoeidheid en uitputting
 • Maag- en darm- en nierproblemen
stoppen met drugs

Gevolgen drugsverslaving

Drugs kunnen in drie categorieën worden ingedeeld:

Een drugsverslaving brengt aanzienlijke schade toe aan je lichaam. Drugs veroorzaken vernauwing van de bloedvaten en vormen een gevaar voor het hart. Roken of snuiven van drugs tast zwaar de neus, keel en longen aan. Een langdurige drugsverslaving resulteert vaak in fysieke achteruitgang, depressie en paranoïde gedrag.

Hoewel je aanvankelijk nog goed lijkt te functioneren op het werk en in je sociale leven, is een drugsverslaving altijd het begin van een neerwaartse spiraal. Hoe langer je wacht om hulp te zoeken, hoe moeilijker het wordt om te ontsnappen aan deze spiraal. Ontkenning helpt niet, maar bellen wel.

Ambulante (deeltijd) behandeling

Kies je voor een ambulante behandeling van een drugsverslaving, dan kun je gewoon thuis blijven slapen en naar je werk en/of studie gaan. Het is ook mogelijk om te verblijven in een zogenaamd ‘safe house’ waar we mee samenwerken. Een ambulante behandeling is ook mogelijk wanneer je al een klinische opname hebt gehad.

De behandeling vindt op gezette tijden plaats. Je volgt een intensief traject, bestaande groepssessies en individuele therapie. Soms duurt het gesprek een hele dag, maar het kan ook een korte afspraak zijn.

Ambulante behandeling

Opname in een kliniek

Soms is een ambulante behandeling niet voldoende en is een opname in een van onze klinieken in Nederland of het buitenland vereist. Hier wordt je intensief begeleid door ons deskundig medisch team.

Groot voordeel van een opname in een afkickkliniek is dat je veilig uit je omgeving bent, er geen verleidingen zijn om te “gebruiken” en je fulltime werkt aan je herstel.

Je volgt een zeer intensief traject, bestaande uit meerdere groepssessies per dag en bijna dagelijkse individuele therapie.

Kliniek opname

Wanneer is er sprake van een drugsverslaving?

Het is lastig om precies te bepalen wanneer je verslaafd bent aan drugs. Het verschil tussen incidenteel drugsgebruik en een drugsverslaving is erg klein. Zonder dat je het beseft, kan je al te maken hebben met een drugsverslaving. Enkele tekenen van een drugsverslaving (bijvoorbeeld wiet, cocaïne, amfetamine, enz.) zijn:

 • Niet in staat zijn om zelfstandig te stoppen met drugsgebruik.
 • Regelmatig alleen drugs gebruiken.
 • Vaker drugs gebruiken dan je oorspronkelijk met jezelf had afgesproken.
 • Steeds hogere doses en frequenter drugs gebruiken om hetzelfde effect te bereiken.
 • Minder aandacht hebben voor je studie, werk, familie en vrienden.

Zelf stoppen met drugs?

Bij een drugsverslaving kan het stoppen met het gebruik, afhankelijk van het type drugs, gevaarlijk zijn. In dat geval is het noodzakelijk om eerst medisch begeleid te worden bij het stoppen, ook wel bekend als detox. Het kan ook uitermate moeilijk zijn om zelfstandig te stoppen met drugs. Hoewel je jezelf telkens weer voorneemt om te stoppen, lukt het keer op keer niet. Een behandeling voor drugsverslaving omvat niet alleen detoxificatie, maar richt zich ook op verslavingsgedrag, zodat je na de behandeling in herstel kunt blijven zonder drugs.

Afhankelijk van jouw specifieke situatie wordt er bepaald of een klinische opname noodzakelijk is of dat je ambulant behandeld kunt worden. Tijdens de intake kunnen wij je meer informatie geven over de behandeling van drugsverslaving. We zullen adviseren wat het beste bij jou past.

Team Vida Addiction Care

Wij hebben een team van deskundigen, bestaande uit psychologen, psychiaters, addiction counselors, ervaringsdeskundigen, verslavingsartsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, GZ-psychologen en casemanagers. Onze counselors begrijpen precies wat je doormaakt, omdat zij zelf vaak de ziekte van verslaving hebben overwonnen. Zij zullen je stap voor stap begeleiden om ervoor te zorgen dat je zo snel en zo goed mogelijk behandeld wordt, zodat je weer gezond verder kunt gaan met je leven.

Wij bieden uitstekende nazorg en betrekken ook familie en naasten bij de behandeling om terugval zoveel mogelijk te voorkomen. Je hoeft dit niet alleen te doen!

De eerste stap naar hulp

Tijdens het eerste intakegesprek kunnen wij je meer informatie geven over de behandeling van jouw verslaving en adviseren welke methode het meest geschikt is voor jou. Vul onderstaand formulier in, wij nemen zo spoedig mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Voor wie vul jij het formulier in?*
Geslacht*
MM slash DD slash JJJJ

Ik heb een verslaving

Onze ervaringsdeskundigen, professionals en lotgenoten zijn er voor jou. Wij helpen je graag tijdens jouw weg naar herstel.

Lees meer

Hulp voor een naaste

Als naaste is omgaan met iemand met een verslaving moeilijk. Ook voor jou staan we klaar met tips en andere handige informatie.

Lees meer

Mijn patiënt is verslaafd

Na doorverwijzing van uw patiënt plannen wij een intake. Afhankelijk van de uitkomst bieden wij een klinisch of ambulant behandeltraject op maat.

Lees meer