Alcoholverslaving

    Krijg de juiste hulp zonder wachttijden

Hulp bij alcoholverslaving

Als het gaat om verslaving in Nederland, wordt er vaak gesproken over alcoholverslaving. Ervaar je problemen met alcohol? Dan behoor je tot de 10% van de Nederlandse bevolking met een alcoholverslaving.

Vaak ga je ongemerkt van genieten van drinken naar drinken uit noodzaak, met alle verwoestende gevolgen van dien. Het kan moeilijk zijn om toe te geven dat je ernstige problemen hebt.

Als je wilt stoppen met alcohol, bieden wij hulp bij alcoholisme. Plan nu jouw intakegesprek en neem de eerste stap naar herstel.

Intake inplannen
hulp bij alcoholverslaving in afkickkliniek

Team Vida Addiction Care

Wij hebben een team van deskundigen, bestaande uit psychologen, psychiaters, addiction counselors, ervaringsdeskundigen, verslavingsartsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, GZ-psychologen en casemanagers. Onze counselors begrijpen precies wat je doormaakt, omdat zij zelf vaak de ziekte van verslaving hebben overwonnen. Zij zullen je stap voor stap begeleiden om ervoor te zorgen dat je zo snel en zo goed mogelijk behandeld wordt, zodat je weer gezond verder kunt gaan met je leven.

Wij bieden uitstekende nazorg en betrekken ook familie en naasten bij de behandeling om terugval zoveel mogelijk te voorkomen. Je hoeft dit niet alleen te doen!

De eerste stap naar hulp

Tijdens het eerste intakegesprek kunnen wij je meer informatie geven over de behandeling van jouw verslaving en adviseren welke methode het meest geschikt is voor jou. Vul onderstaand formulier in, wij nemen zo spoedig mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Voor wie vul jij het formulier in?*
Geslacht*

Opname in een kliniek

Soms is een ambulante behandeling niet voldoende en is een opname in een van onze afkickklinieken in Nederland of het buitenland vereist. Hier krijg je begeleiding van ons deskundig medisch team.

Groot voordeel van een opname in een verslavingskliniek is dat je veilig uit je omgeving bent, er geen verleidingen zijn om te “gebruiken” en je fulltime werkt aan je herstel. Je volgt een zeer intensief traject, bestaande uit meerdere groepssessies per dag en bijna dagelijkse individuele therapie.

Kliniek opname

Ambulante (deeltijd) behandeling

Kies je voor een ambulante behandeling van jouw alcoholverslaving, dan kun je gewoon thuis blijven slapen en naar je werk en/of studie gaan. Het is ook mogelijk om te verblijven in een zogenaamd ‘safe house’ waar we mee samenwerken. Een ambulante behandeling is ook mogelijk wanneer je al een klinische opname hebt gehad.

De behandeling vindt op gezette tijden plaats. Je volgt een intensief traject, bestaande groepssessies en individuele therapie. Soms duurt het gesprek een hele dag, maar het kan ook een korte afspraak zijn.

Ambulante behandeling
oorzaken en kenmerken van alcoholisme

Oorzaken en kenmerken alcoholisme

Een alcoholverslaving ontstaat vaak door verschillende oorzaken. Een van deze oorzaken is de erfelijke factor. Wanneer verslavingsgedrag voorkomt in de familie, heeft een kind een verhoogd risico om later in het leven ook verslaafd te raken.

Een andere oorzaak is de invloed van de opvoeding. Als kinderen opgroeien in een omgeving waar veel alcohol wordt gedronken, kan de drempel voor hen lager zijn om ook te gaan drinken.

Daarnaast kunnen stress, depressie, onzekerheid en sociale druk een rol spelen bij het ontstaan van een alcoholverslaving. Ook treedt er vaak tolerantie of gewenning op. Dit betekent dat bij regelmatig drinken het effect van dezelfde hoeveelheid alcohol minder wordt. Om hetzelfde gevoel van intoxicatie te ervaren, is er steeds meer alcohol nodig.

Wanneer is er sprake van een alcoholverslaving?

Voordat je hulp zoekt voor een alcoholprobleem, wil je waarschijnlijk zeker weten of je daadwerkelijk een alcoholverslaving hebt. In sommige gevallen is het overduidelijk dat er een serieus probleem is, maar er zijn ook situaties waarin het minder voor de hand ligt. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze hun alcoholgebruik wel wat kunnen verminderen, maar ze weten niet zeker of hun gedrag echt risicovol is.

Het is raadzaam om hulp te zoeken bij alcoholisme als je meer drinkt dan de gebruikelijke hoeveelheid alcoholische drank. Bijvoorbeeld als je dagelijks meer dan twee à drie drankjes consumeert, of als je regelmatig grote hoeveelheden alcohol drinkt (binge drinking). In veel gevallen gaat dit gepaard met het verlies van controle over het drinken. Bovendien kunnen de gevolgen van je alcoholgebruik dusdanig ernstig zijn dat je niet meer normaal kunt functioneren.

Symptomen alcoholisme

  • Sterk verlangen naar alcohol
  • Verlies van controle
  • Verhoogde tolerantie
  • Ontwenningsverschijnselen
  • Erg veel drinken
  • Ontkennen en bedriegen
  • Verwaarlozing van verantwoordelijkheden
  • Verlies van interesse
  • Veranderingen in sociale kringen
  • Terugval

Zelf minder of stoppen met drinken?

Bij een alcoholverslaving kan abrupt stoppen met drinken gevaarlijk zijn. In sommige gevallen is medische begeleiding bij het stoppen, ook wel een detox genoemd, nodig.

Afhankelijk van jouw specifieke situatie wordt bepaald of een klinische opname noodzakelijk is of dat je ambulant kunt worden behandeld. Tijdens het eerste intakegesprek kunnen wij je meer informatie geven over de behandeling van een alcoholverslaving en adviseren wat het beste bij jou past.

Zet de eerste stap naar hulp

Hoe ontstaan afkickverschijnselen?

Wanneer je wilt afkicken van alcohol, gaat dit gepaard met afkickverschijnselen. Alcohol is een centraal zenuwstelseldepressivum, dat houdt in dat het de werking van het zenuwstelsel vertraagt. Wanneer een persoon gedurende een langere periode grote hoeveelheden alcohol consumeert, past het lichaam zich aan deze chemische veranderingen aan. Het lichaam produceert meer opwinding om het evenwicht te herstellen. Dit betekent dat wanneer een persoon abrupt stopt met alcohol, het lichaam in een staat van hyperactiviteit verkeert, wat resulteert in afkickverschijnselen.

Afkickverschijnselen van alcohol

Bij het afkicken van alcohol kunnen ernstige lichamelijke en psychische symptomen optreden, zoals:

Mentaal:

  • Nachtmerries en slaapstoornissen
  • Angst
  • Depressie
  • Paniekaanvallen
  • Hallucinaties
  • Psychische verwarring
  • Stemmingswisselingen
  • Suïcidale gedachten

Fysiek:

  • Trillingen en bevingen
  • Zweten
  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen en verhoogde bloeddruk
  • Verlies van eetlust
  • Koorts
  • Spierpijn
  • Maag- en darmaandoeningen

Ik heb een verslaving

Onze ervaringsdeskundigen, professionals en lotgenoten zijn er voor jou. Wij helpen je graag tijdens jouw weg naar herstel.

Lees meer

Hulp voor een naaste

Als naaste is omgaan met iemand met een verslaving moeilijk. Ook voor jou staan we klaar met tips en andere handige informatie.

Lees meer

Mijn patiënt is verslaafd

Na doorverwijzing van uw patiënt plannen wij een intake. Afhankelijk van de uitkomst bieden wij een klinisch of ambulant behandeltraject op maat.

Lees meer