Medicijnverslaving

    Krijg de juiste hulp zonder wachttijden

Hulp bij medicijnverslaving

Als je afhankelijk bent geworden van medicijnen, zoals slaapmiddelen, pijnstillers of antidepressiva, dan heb je te maken met een verslaving. Een verslaving aan medicijnen komt regelmatig voor en wordt helaas vaak pas laat opgemerkt. Het verslavende karakter van medicijnen verschilt per soort en niet alle medicijnen zijn even verslavend.

Het erkennen van een probleem is een belangrijke eerste stap. Het stoppen met verslavende medicijnen kan erg moeilijk zijn zonder professionele hulp. Vida Addiction Care biedt gespecialiseerde verslavingszorg en heeft al vele mensen geholpen bij het overwinnen van hun medicijnverslaving.

Intake inplannen
hulp bij medicijnverslaving

Team Vida Addiction Care

Wij hebben een team van deskundigen, bestaande uit psychologen, psychiaters, addiction counselors, ervaringsdeskundigen, verslavingsartsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, GZ-psychologen en casemanagers. Onze counselors begrijpen precies wat je doormaakt, omdat zij zelf vaak de ziekte van verslaving hebben overwonnen. Zij zullen je stap voor stap begeleiden om ervoor te zorgen dat je zo snel en zo goed mogelijk behandeld wordt, zodat je weer gezond verder kunt gaan met je leven.

Wij bieden uitstekende nazorg en betrekken ook familie en naasten bij de behandeling om terugval zoveel mogelijk te voorkomen. Je hoeft dit niet alleen te doen!

De eerste stap naar hulp

Tijdens het eerste intakegesprek kunnen wij je meer informatie geven over de behandeling van jouw verslaving en adviseren welke methode het meest geschikt is voor jou. Vul onderstaand formulier in – wij nemen binnen 24 uur contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Voor wie vul jij het formulier in?*
Geslacht*

Ambulante (deeltijd) behandeling

Kies je voor een ambulante behandeling van jouw alcoholverslaving, dan kun je gewoon thuis blijven slapen en naar je werk en/of studie gaan. Het is ook mogelijk om te verblijven in een zogenaamd ‘safe house’ waar we mee samenwerken. Een ambulante behandeling is ook mogelijk wanneer je al een klinische opname hebt gehad.

De behandeling vindt op gezette tijden plaats. Je volgt een intensief traject, bestaande groepssessies en individuele therapie. Soms duurt het gesprek een hele dag, maar het kan ook een korte afspraak zijn.

Ambulante behandeling

Opname in een kliniek

Soms is een ambulante behandeling niet voldoende en is een opname in een van onze verslavingsklinieken in Nederland of het buitenland vereist. Hier wordt je intensief begeleid door ons deskundig medisch team.

Groot voordeel van een opname in een afkickkliniek is dat je veilig uit je omgeving bent, er geen verleidingen zijn om te “gebruiken” en je fulltime werkt aan je herstel.

Je volgt een zeer intensief traject, bestaande uit meerdere groepssessies per dag en bijna dagelijkse individuele therapie.

Kliniek opname

Wanneer is er sprake van een medicijnverslaving?

Hoe kun je de tekenen van een medicijnverslaving herkennen? De verslaving kan worden opgemerkt wanneer je langer dan de voorgeschreven 2 tot 6 weken kalmerende middelen of slaappillen gebruikt. Hier zijn enkele indicatoren die kunnen wijzen op een medicijnverslaving:

  • Je maakt vaak een versufte indruk.
  • Door een gebrek aan concentratie val je vaker dan gemiddeld.
  • Je toont weinig emotie, zowel blijdschap als verdriet wordt onderdrukt.
  • Je draagt altijd een pillendoosje bij je.
  • Tijdens het stoppen van het medicijngebruik vertoon je onthoudingsverschijnselen, zoals nervositeit, snel geïrriteerd zijn, slapeloosheid en angstig gedrag.

Als je deze gedragingen bij jezelf, een vriend(in) of familielid herkent, is er mogelijk sprake van een verslaving. Het is van groot belang dat je zo snel mogelijk deskundige hulp inschakelt.

Zelf stoppen met medicijnen?

Het zelfstandig stoppen met medicijnen brengt niet altijd risico’s met zich mee. De risico’s variëren per persoon en de ernst van de verslaving of het misbruik van medicijnen. Niettemin is het sterk aanbevolen om professionele begeleiding te zoeken, zodat het afkickproces veilig en gecontroleerd verloopt.

Door deskundige hulp in te schakelen vergroot je tevens je kans op succesvolle afkickpogingen. Ontwenningsverschijnselen kunnen plotseling optreden, en bij bepaalde medicijnen kan het erg gevaarlijk zijn als je alleen probeert af te kicken.

De gevaren van een medicijnverslaving

Als gevolg van een gevoel van leegte in iemands leven of juist het verlangen naar geordende rust te midden van een overvolle agenda, ontstaat er snel een afhankelijkheid van medicijnen. Deze afhankelijkheid heeft zowel psychische als fysieke aspecten, en jaren gaan voorbij terwijl men zich gehuld voelt in een geruststellende, bedwelmende mist. Hierbij verdwijnen onaangename emoties, maar ook kleur en gevoel.

Het langdurig gebruik van medicijnen die gevoelens onderdrukken, behandelt slechts tijdelijk de symptomen, waardoor de onderliggende problemen vaak onopgelost blijven. Dit creëert een groter en complexer probleem om aan te pakken.

Naast directe risico’s brengt een medicijnverslaving ook indirecte gevaren met zich mee voor je gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat het gebruik van kalmerende middelen jaarlijks bijna 200 verkeersdoden en maar liefst 20.000 gewonden veroorzaakt?

medicijnen verslaving

Wat is afkicken van medicijnen?

Afkicken van medicijnen verwijst naar het proces waarbij een persoon met een medicijnverslaving stopt met het gebruik. Het gaat hier dan vooral om voorschrijvingen en medicatie die verkrijgbaar is in winkels. Dit omvat pijnstillers, kalmeringsmiddelen of slaapmiddelen. De gebruikte medicijnen hebben tot een fysieke of psychische afhankelijkheid geleid. Het doel van het afkicktraject is om het lichaam te zuiveren van de medicatie en om die afhankelijkheid te doorbreken.

Wij bieden zowel ambulante als intensieve ambulante (deeltijd) behandelingen aan, waarbij individuele sessies en groepssessies altijd deel uitmaken van het behandelplan. Onze behandelingen worden op maat gemaakt voor jouw specifieke problematiek. We maken gebruik van verschillende behandelmethoden, waaronder cognitieve gedragstherapie, mindfulness, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en de 12-stappen methodiek.

Een reis naar herstel

Het proces van afkicken van medicijnen, ook wel medicatie-ontwenning genoemd, is een uitdaging die veel mensen aangaan om hun gezondheid en welzijn te herstellen. Tijdens het proces zul je tegen uitdagingen aanlopen zoals het overwinnen van afkickverschijnselen, het aanpakken van emotionele kwesties en het opbouwen van een netwerk die je ondersteunt. Vida Addiction Care biedt je de professionele begeleiding tijdens je reis.

Zet de eerste stap

Redenen voor afkicken medicijnen

  • Verslaving: Een persoon kan niet meer functioneren zonder de medicatie.
  • Verhoogde tolerantie: Het lichaam raakt na verloop van tijd gewend aan de medicatie, waardoor hogere doses nodig zijn om hetzelfde effect te bereiken.
  • Bijwerkingen: Medicijnen kunnen bijwerkingen veroorzaken die de algehele gezondheid negatief beïnvloeden.
  • Zelfmedicatie: Mensen gebruiken medicijnen om emotionele pijn, stress of angst te verlichten.
  • Levenskwaliteit verbeteren: Mensen willen onafhankelijk worden van de medicatie en willen hun kwaliteit van leven verbeteren.

Stappen in het afkickproces

  • Raadpleeg een arts: Voordat er gestopt wordt met de medicatie, is het cruciaal om een arts te raadplegen. Een arts kan bijvoorbeeld een veilig afbouwschema aanbevelen.
  • Medische supervisie: In sommige gevallen kan afkicken van medicijnen medische supervisie vereisen om afkickverschijnselen en mogelijke complicaties te beheersen.
  • Psychologische ondersteuning: Het omgaan met de emotionele en psychische aspecten kan professionele hulp vereisen, zoals psychotherapie of counseling.
  • Verandering in levensstijl: Een gezonde levensstijlverandering kan helpen bij het bevorderen van herstel.
  • Steungroepen: Het deelnemen aan steungroepen en het ontwikkelen van een steunnetwerk kan een waardevolle bron van ondersteuning en begrip bieden.

Ik heb een verslaving

Onze ervaringsdeskundigen, professionals en lotgenoten zijn er voor jou. Wij helpen je graag tijdens jouw weg naar herstel.

Lees meer

Hulp voor een naaste

Als naaste is omgaan met iemand met een verslaving moeilijk. Ook voor jou staan we klaar met tips en andere handige informatie.

Lees meer

Mijn patiënt is verslaafd

Na doorverwijzing van uw patiënt plannen wij een intake. Afhankelijk van de uitkomst bieden wij een klinisch of ambulant behandeltraject op maat.

Lees meer