5 tips om te stoppen met drugs

Problemen bij het stoppen met drugs

Het overwinnen van een drugsverslaving kan een van de moeilijkste en levens veranderende stappen van iemands leven zijn. Het herstellen van een drugsverslaving is een moeilijke reis, maar is door juiste ondersteuning en behandeling mogelijk. Voor de ene persoon is het makkelijker dan de ander om een verslaving aan drugs te overwinnen. Zo zijn er mensen die alleen onder toezicht van een professionele begeleider kunnen herstellen. Zelf kun je ook stappen ondernemen om te beginnen aan het overwinnen van je verslaving aan drugs. Hier zijn 5 tips om je te helpen stoppen met het gebruiken van drugs en een gelukkiger en gezonder leven te leiden:

Over Vida

Voordat we verder gaan met vertellen, willen wij onszelf even aan je voorstellen. Vida addiction care is een gespecialiseerde GGZ-instelling met een expertise in het overwinnen van verslaving en de bijbehorende psychische problemen. Onze kliniek in Hilversum en onze partners in het buitenland, waaronder een afkickkliniek in Zuid-Afrika, hebben veel kennis van het behandelen van verslavingsproblematiek. Dit doen we vanuit verschillende perspectieven, waarbij een deskundig team van psychologen, psychiaters, verpleegkundigen en opgeleide ervaringsdeskundigen voor je klaar staan om je te helpen. Met het team zorgen we ervoor dat jij en jouw behoeften centraal staan en helpen wij jou (en je naasten) op weg naar het herstellen van je verslaving. Vida helpt je bij genezing en herstel van alcoholverslaving, drugsverslaving en gedragsverslaving. Genoeg over ons, we gaan verder met vertellen.

1. Erken het probleem en zoek hulp

De belangrijkste en eerste stap naar herstel, is het erkennen van je drugsverslaving. Je kunt gemakkelijk jezelf voor de gek houden of ontkennen dat je een probleem hebt. Echter weerhoudt dit je alleen maar van het overwinnen van je drugsverslaving. Zolang je niet erkent dat je verslaafd bent aan drugs, zal het voor jou lastig worden om te herstellen van je verslaving. Spreek dit bijvoorbeeld ook uit naar naasten, zodat ze zich bewust zijn van jouw probleem en hier rekening mee kunnen houden. Ga bij jezelf na of er veranderingen zijn geweest in je gedrag, gezondheid of vriendschappen. Als je merkt dat drugs een groot deel van je leven beheerst, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Hoewel dit een moeilijke stap is, is het wel de eerste stap naar herstel. Counselors, therapeuten en steungroepen kunnen doorslaggevend zijn bij het overwinnen van je drugsverslaving. 

Problemen van een verslaving

2. Identificeer triggers en vermijd ze

Elk persoon heeft specifieke triggers of momenten die het verlangen naar drugs versterken. Dit kunnen bijvoorbeeld negatieve emoties, bepaalde mensen, situaties of stress zijn. Het is belangrijk om deze triggers voor jezelf in kaart te brengen en manieren bedenken om deze te ontwijken of ermee om te gaan. Schrijf bijvoorbeeld eens voor een periode van 3 weken op wanneer je drugs hebt gebruikt. Noteer achter het moment de reden waarom je er voor koos om drugs te gebruiken. Hierdoor heb je inzichtelijk waarom je drugs gebruikt en wat op welk moment de trigger was. Dit kan onder andere betekenen dat je bepaalde vriendschappen zal moeten verbreken of gezonde manieren moet vinden om met emoties om te gaan. 

3. Bouw een ondersteunend netwerk op

In een strijd tegen drugsverslaving sta je er niet alleen voor. Het is belangrijk om goede mensen om je heen te hebben om te kunnen herstellen. Zoek bijvoorbeeld steun bij familie, vrienden en professionals die je begrijpen en kunnen ondersteunen. Een goede kring met mensen om je heen kan je motiveren, aanmoedigen en verantwoordelijk houden voor je herstel. Praat openlijk met je kring over je doelen en vraag ze om steun, dan zullen ze bereid zijn om jou te helpen. Als je een fijne omgeving hebt, kan de reis naar het overwinnen van een drugsverslaving een stuk gemakkelijker zijn. Een drugsverslaving is makkelijker samen dan alleen te overwinnen. 

verslaving behandelen afkickkliniek vida addiction care

4. Stel haalbare doelen en blijf gefocust

Het herstellen van een verslaving is een proces dat toewijding en tijd vergt. Het is belangrijk om voor jezelf realistische doelen te stellen en ze op te breken in kleinere, behapbare stappen. Het is vaak makkelijker om alles in kleine stappen op te delen, omdat het voelt dat de doelen haalbaar en realistisch zijn. Kleine stappen maken de weg naar herstel minder overweldigend en geven een gevoel van prestatie bij elke mijlpaal. Dit draagt bij aan positieve gevoelens, waardoor je trots kunt zijn op jezelf. Hierdoor kun je gefocust blijven op je eigen doelen en herinner je jezelf waarom je wilt stoppen met drugs. Telkens wanneer je de verleiding voelt, kun je hieraan terugdenken, waardoor de kans dat je terugvalt kleiner wordt. 

5. Vervang drugs met gezonde gewoonten

Het is belangrijk om je leven te vullen met gezonde en positieve activiteiten bij het overwinnen van een drugsverslaving. Zoek nieuwe hobby’s en interesses die je voldoening geven. Gebruik je hobby als afleiding van het denken aan en gebruiken van drugs. Gezonde voeding, regelmatig bewegen en voldoende slaap zijn belangrijk voor je herstel. Je kunt jezelf omringen met gezonde gewoonten om de ruimte voor drugs in je leven te verminderen. Hierdoor zal herstellen makkelijker gaan en kun je hierna beginnen met genezen van de lichamelijke en mentale schade die de drugs heeft aangebracht. 

Professionele hulp nodig?

Stoppen met drugs is een enorme uitdaging, maar is haalbaar met toewijding en juiste ondersteuning. Je kunt de controle over je leven terugkrijgen en er ligt een nuchtere en gelukkige toekomst voor je. Neem vandaag de eerste stap en begin aan een gezonder en vrolijker leven zonder drugs. Stoppen met je verslaving is niet voor iedereen even makkelijk en hoeft niet alleen. Er is altijd professionele hulp beschikbaar om je te helpen bij het overwinnen van je verslaving. Begin vandaag nog en neem contact met ons op voor advies of meld je aan. Er zijn korte wachttijden voor behandeling.

Heb je vragen? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Neem geheel vrijblijvend contact op. Wij helpen je graag verder. Of bel ons op: 085-5000656

Intakeformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Voor wie vul jij het formulier in?*
Geslacht*