Wietverslaving

    Krijg de juiste hulp zonder wachttijden

Hulp bij wietverslaving

Wiet wordt in Nederland gezien als een softdrug, wat de indruk kan wekken dat het onschuldig is. Toch kan regelmatig gebruik leiden tot geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid. Stoppen met het blowen van wiet kan lastig zijn, vooral omdat het vaak in combinatie met tabak wordt gerookt. Dit maakt de verslaving dubbel zo moeilijk te doorbreken.

Bij Vida Addiction Care begrijpen we hoe uitdagend dit proces kan zijn. Daarom bieden we een warme, persoonlijke aanpak op maat. Of je nu behoefte hebt aan een klinische opname of ambulante begeleiding, wij zorgen ervoor dat je de juiste ondersteuning krijgt. Van het doorbreken van gewoontes tot intensieve nazorg, we begeleiden je bij elke stap van jouw herstel.

Je staat er niet alleen voor. Ons team biedt professionele hulp in een vertrouwde omgeving, zodat jij weer grip krijgt op je leven. Zet vandaag de eerste stap en plan een intakegesprek. Wij helpen je verder.

Intake inplannen
wietverslaving behandelen

Hulp bij wietverslaving

Wiet lijkt onschuldig, maar kan leiden tot afhankelijkheid, vooral in combinatie met tabak. Stoppen met blowen kan moeilijk zijn, maar je hoeft het niet alleen te doen.

Bij Vida Addiction Care bieden we persoonlijke, professionele hulp op maat. Of je nu kiest voor klinische opname of ambulante begeleiding, wij staan voor je klaar. Met een warme en vertrouwde aanpak helpen we je om grip op je leven terug te krijgen.

Zet vandaag de eerste stap naar herstel van wietverslaving. Plan een intakegesprek – wij helpen je verder.

Intake inplannen

Wij werken samen met de volgende verzekeraars

Team Vida Addiction Care

Wij hebben een team van deskundigen, bestaande uit psychologen, psychiaters, addiction counselors, ervaringsdeskundigen, verslavingsartsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, GZ-psychologen en casemanagers. Onze counselors begrijpen precies wat je doormaakt, omdat zij zelf vaak de ziekte van verslaving hebben overwonnen. Zij zullen je stap voor stap begeleiden om ervoor te zorgen dat je zo snel en zo goed mogelijk behandeld wordt, zodat je weer gezond verder kunt gaan met je leven.

Wij bieden uitstekende nazorg en betrekken ook familie en naasten bij de behandeling om terugval zoveel mogelijk te voorkomen. Je hoeft dit niet alleen te doen!

De eerste stap naar hulp

Tijdens het eerste intakegesprek kunnen wij je meer informatie geven over de behandeling van jouw verslaving en adviseren welke methode het meest geschikt is voor jou. Vul onderstaand formulier in – wij nemen binnen 24 uur contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Voor wie vul jij het formulier in?*
Geslacht*

Ambulante (deeltijd) behandeling

Als je kiest voor een ambulante behandeling van jouw wietverslaving, kun je gewoon thuis blijven slapen en je normale leven voortzetten, zoals werk en/of studie. Het is ook mogelijk om in een ‘safe house’ waar wij mee samenwerken te verblijven. Ook wanneer je al een klinische behandeling hebt gehad, behoort ambulante zorg tot de opties.

De behandeling vindt plaats op vastgestelde tijden. Je zult een intensief behandeltraject volgen, bestaande uit groepssessies en individuele therapie. Soms kunnen de gesprekken een hele dag in beslag nemen, terwijl andere afspraken korter kunnen zijn.

Ambulante behandeling

Opname in een kliniek

In sommige gevallen is een ambulante behandeling niet voldoende en is opname in een van onze afkickklinieken in Nederland of in het buitenland vereist. In onze klinieken krijg je begeleiding van ons deskundige medische team.

Een groot voordeel van een opname in een ontwenningskliniek is dat je veilig bent weg van je gebruikelijke omgeving, waar er geen verleidingen zijn om te “gebruiken”, en je je volledig kunt richten op je herstel.

Tijdens je verblijf volg je een zeer intensief behandelprogramma, bestaande uit meerdere groepssessies per dag en bijna dagelijkse individuele therapie.

Kliniek opname

Wanneer is er sprake van een wietverslaving?

Er kan een verslaving aan cannabis worden vastgesteld wanneer er sprake is van minimaal een van onderstaande punten:

  • De gebruiker heeft geen controle meer over het wietgebruik;
  • De consequenties van het gebruik belemmeren het functioneren in het dagelijks leven.

Symptomen cannabisverslaving

  • De tolerantie neemt toe, waardoor steeds meer cannabis nodig is om hetzelfde effect te bereiken.
  • Er is een verlangen of eerdere poging geweest om te stoppen met blowen, maar zonder succes.
  • Het gebruik neemt een aanzienlijke hoeveelheid tijd in beslag.
  • Er wordt meer en vaker wiet gebruikt dan gewenst.
  • Bij het minderen/stoppen met blowen treden ontwenningsverschijnselen op.
  • Ondanks het besef van psychische en/of lichamelijke problemen blijft de persoon cannabis gebruiken.
  • Wiet roken heeft een negatieve invloed op werk, sport, relaties en contacten met niet-gebruikende vrienden en familieleden.

Oorzaken en kenmerken wietverslaving

Wiet heeft de reputatie relatief ongevaarlijk te zijn, althans in vergelijking met harddrugs. Na het ervaren van de effecten kan het om diverse redenen verleidelijk zijn om vaker te gaan gebruiken.

Het ontspannende effect van wiet maakt dat het steeds vaker wordt gebruikt als slaap- of kalmeringsmiddel. Stress, burn-outverschijnselen en andere problemen lijken even naar de achtergrond te verdwijnen, waardoor een aangenaam gevoel ontstaat.

Net als bij andere drugs zijn er echter bijwerkingen. Het gebruik van wiet kan leiden tot angstaanvallen, hartkloppingen, depressieve gevoelens, duizeligheid, spiertrekkingen en hevige misselijkheid.

Na het uitwerken van de cannabis kunnen vermoeidheid, rusteloosheid, slapeloosheid en prikkelbaarheid optreden. Dit kan de verleiding vergroten om opnieuw te gebruiken.

Ik heb een verslaving

Onze ervaringsdeskundigen, professionals en lotgenoten zijn er voor jou. Wij helpen je graag tijdens jouw weg naar herstel.

Lees meer

Hulp voor een naaste

Als naaste is omgaan met iemand met een verslaving moeilijk. Ook voor jou staan we klaar met tips en andere handige informatie.

Lees meer

Mijn patiënt is verslaafd

Na doorverwijzing van uw patiënt plannen wij een intake. Afhankelijk van de uitkomst bieden wij een klinisch of ambulant behandeltraject op maat.

Lees meer