Ben ik verslaafd?

Man die zichzelf de vraag stelt: ben ik verslaafd?

Je bent hier waarschijnlijk omdat je je afvraagt of je te maken hebt met een verslaving. Je stelt jezelf de vraag: ben ik verslaafd? Het is belangrijk om er achter te komen of je een verslaving hebt, want het erkennen van je verslaving is de eerste stap naar herstel. Je kunt verslaafd zijn aan verschillende dingen, zoals: 3-MMC, alcohol, cocaïne, maar ook kun je verslaafd zijn aan gamen, gokken of seks. Een verslaving begint vaak als een onschuldige kennismaking met bepaald gedrag of een bepaalde stof, maar kan in rap tempo uitgroeien tot een vervelende afhankelijkheid die lastig te doorbreken is. Wil je antwoord op de vraag: ben ik verslaafd? Dan kun je voor jezelf nagaan of je te maken hebt met een verslaving en je probleem erkennen. Hier zijn enkele stappen voor:

Eerlijkheid naar jezelf

Het herkennen van een verslaving begint met eerlijk zijn naar jezelf. Kijk eens diep in de spiegel en vraag jezelf het volgende af: “gebruik of doe ik iets in mijn leven op een manier die schadelijk voor mij is?” Als je opmerkt dat je het moeilijk vindt om eerlijk te zijn tegen jezelf, kan het fijn zijn om hierover met een vertrouwenspersoon te praten. Als je eerlijk bent tegen jezelf en weet dat je iets gebruikt of doet dat schadelijk is ben je al een hele stap verder. Je bent je bewust van je eigen probleem, waardoor je sneller hulp kunt zoeken als je dat nodig hebt.

Man die controle verlies ervaart

Controle verlies 

Heeft jouw gedrag of gebruik invloed op je gezondheid, werk, relaties of financiën? Verslaafd zijn kan aanzienlijke gevolgen hebben voor al deze gebieden. Misschien heb je jezelf beloofd om te stoppen of te minderen, maar vind je het moeilijk om je aan deze belofte te houden. Merk je zelf op dat er negatieve gevolgen zijn van je gebruik, dan is het verstandig om hier hulp voor te zoeken. Dit hoeft niet direct professionele hulp te zijn, maar een vertrouwenspersoon op de werkvloer, vrienden een familie kunnen hierin ook steun bieden.

Geobsedeerd gedrag

Je merkt op dat je steeds vaker denkt aan het gebruiken van de stof of terugvalt in het verslavende gedrag. Het wordt langzamerhand een overheersende focus die de belangrijke dingen in het leven verdringt. Je kunt jezelf betrappen op obsessief denken door bij jezelf na te gaan of je aan het nadenken bent over je volgende kans om de stof te gebruiken. Verlies je bijvoorbeeld hobby’s die eerst belangrijk voor je waren, doordat je de verslaving een hogere prioriteit geeft?  Dan kan dit een teken zijn dat je geobsedeerd bent door het gedrag of de stof.

Ontkenning 

Ontkenning is een kenmerk van verslaving. Dit is wanneer je, ondanks duidelijke tekenen van verslaving, weigert te erkennen dat je een verslavingsprobleem hebt. Ontkenning is een lastig en misleidend afweermechanisme dat mensen vaak in de greep van hun verslaving houdt. Een veelvoorkomende vorm van ontkenning is jezelf vergelijken met anderen. Je kunt bijvoorbeeld denken: “ik drink minder dan mijn vrienden” of “ik gok niet zo vaak als die persoon.” Vergelijkingen praten je verslaving goed en verbloemen de schadelijkheid van je verslaving.

Vrouw die ontwenningsverschijnselen ervaart - ben ik verslaafd?

Ontwenningsverschijnselen

Een ander belangrijk signaal dat op verslaving kan wijzen zijn ontwenningsverschijnselen. Ontwenningsverschijnselen treden op wanneer je probeert te stoppen met het gedrag of gebruiken van een verslavende stof waaraan je twijfelt. Deze komen in verschillende vormen voor en kunnen variëren van milde tot ernstige vormen van fysieke of mentale afhankelijkheid. Merk je bijvoorbeeld op dat je je beroerd voelt als je stopt of ineens enorm prikkelbaar bent als je stopt? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een verslaving.

Zoek hulp!

Als je jezelf herkent in de bovenstaande tekenen, is het belangrijk om hulp te overwegen. Bij Vida Addiction Care snappen wij als geen ander dat een verslaving een lastig probleem is. Wij staan voor je klaar om je te ondersteunen op je reis naar herstel! Zet vandaag de eerste stap nog en neem contact met ons op voor advies of meld je aan. Er zijn korte wachttijden voor behandeling.

Heb je vragen? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Neem geheel vrijblijvend contact op. Wij helpen je graag verder. Of bel ons op: 085-5000656

Intakeformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Voor wie vul jij het formulier in?*
Geslacht*