Hoe ga ik om met de verslaving van mijn dierbare?

frustrende gesprekken bij verslaving

Help, mijn dierbare is verslaafd! Verslaving kan enorm verwoestend zijn voor de persoon die eraan lijdt, maar ook voor hun dierbaren. Het kan moeilijk zijn om iemand van wie je houdt te zien worstelen met een verslaving. Vaak begint het bij een onschuldige kennismaking met bepaald gedrag of een bepaalde stof. Echter kan dit snel uitgroeien tot een gevaarlijke verslaving die moeilijk te doorbreken is. Of het nu gaat om een verslaving aan drugs, alcohol, gokken of zelfs social media, verslaving kan het leven van een dierbare volledig verstoren. Er is hoop en hulp beschikbaar als je vastberaden bent om je naaste te ondersteunen. Jij kunt een cruciale rol spelen in het herstelproces van je dierbare. Hier zijn enkele stappen en mogelijkheden om jou op weg te helpen met het ondersteunen van je naaste: 

Over Vida

Voordat we je meer vertellen, willen wij onszelf even voorstellen. Vida addiction care is een gespecialiseerde GGZ-instelling met een deskundigheid in het behandelen van verslaving en de bijbehorende psychische problemen. Onze kliniek in Hilversum en onze partners in het buitenland, waaronder een afkickkliniek in Zuid-Afrika, hebben veel ervaring met het behandelen van verslavingsproblematiek. Dit doen we vanuit verschillende perspectieven, waarbij een deskundig team van psychologen, verpleegkundigen, psychiaters en opgeleide ervaringsdeskundigen voor je klaar staan om je te helpen. Met zijn allen zorgen we ervoor dat jij en jouw behoeften centraal staan en ondersteunen wij jou (en je naasten) op weg naar het overwinnen van je verslaving. Vida helpt je bij herstel en genezing van drugsverslaving, alcoholverslaving en gedragsverslaving. Genoeg over ons, we gaan je meer vertellen. 

1. Informeer jezelf

Voordat je kunt helpen, is het van belang om de aard van de verslaving en de mogelijke behandelingsopties te begrijpen. Zoek online naar informatie, lees boeken en praat met professionals in de verslavingszorg. Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen om te begrijpen hoe de verslaving van je dierbare werkt. Hoe meer je over de verslaving en behandelingsopties weet, hoe beter je in staat bent om je dierbare van zijn verslaving af te helpen. 

Verslaving van dierbare

2. Toon begrip en empathie

Het is belangrijk om te weten dat verslaving een complexe ziekte is die diep in het gedrag zit van de verslaafde. Het is ontzettend lastig om van een verslaving af te komen. Probeer te begrijpen wat je dierbare doormaakt, zonder hierover te oordelen. Belangrijk is dat je laat merken dat je om hem of haar geeft en bereid bent om te luisteren. Hoe beter je luistert, hoe makkelijker het is om de onderliggende oorzaak achter de verslaving te herkennen. Hierdoor heb je inzicht in waar de problemen vandaan komen, en kun je mogelijk zelf al kleine stappen ondernemen. 

3. Moedig professionele hulp aan

Het komt niet vaak voor dat iemand zelfstandig zijn verslaving kan overwinnen. Het is belangrijk om iemand met een verslaving niet te veroordelen, maar de nodige mogelijkheden en hulp aanbieden voor behandeling en herstel. Moedig je dierbare aan om professionele hulp te zoeken, zoals een counselor, therapeut of verslavingsarts. Professionele hulp kan de eerste stap zijn naar herstel. Deze mensen hebben veel ervaring met verslaving en weten van de oplossingen om van een verslaving af te komen. 

4. Wees geduldig en volhardend

Het herstellen van een verslaving is een lang proces en zal niet eenvoudig gaan. Het herstel zal bestaan uit een hoop ups en downs, maar laat je hierdoor niet ontmoedigen. Wees geduldig en probeer positief te blijven, zelfs als het moeilijk wordt of minder goed gaat. Het kan zo zijn dat je dierbare terugvalt, geef ook dan niet op. Terugvallen in oud gedrag en gewoontes zijn vaak onderdeel van het herstellen van een verslaving. 

hoe herken je een alcoholist

5. Biedt praktische ondersteuning

Om het herstelproces van je dierbare in gang te zetten is het belangrijk om praktische ondersteuning te bieden. Help je naaste bij het vinden van behandelingsopties, bijvoorbeeld door een intake te regelen bij een verslavingskliniek. Het kan de verslaafde ook helpen om samen naar een kliniek te rijden. Je kunt er zelf ook een fijn gevoel aan over houden als je weet dat je dierbare op een plek is waar professionele hulp beschikbaar is. Zorg ervoor dat je naaste de juiste middelen heeft om zijn of haar herstel te ondersteunen. 

6. Stel grenzen

Het is goed om je dierbare steun te bieden, maar het is ook van belang om je eigen grenzen te stellen. Laat je niet meeslepen in het gedrag van je naaste, maar weet zelf ook goed wat je grenzen zijn. Maak je grenzen duidelijk en doe dit met respect en liefde. Probeer deze grenzen te communiceren met je naaste op het moment dat hij of zij niet onder invloed is. Hierdoor dringen de grenzen beter door en kunnen jouw grenzen beter begrepen worden. 

7. Zoek zelf steun

Iemand met een verslaving helpen kan ook voor jezelf emotioneel uitputtend zijn. Zoek daarom zelf steun bij vrienden, familie of een community van mensen die worstelen met dezelfde problemen als jij doormaakt. Hierdoor kun je jouw verhaal kwijt en kunnen andere mensen jou helpen met het ontzien van andere verplichtingen. Het kan ook fijn zijn om in een community te lezen wat voor uitdagingen anderen doormaken. Hierdoor heb je het gevoel dat je niet alleen bent en dat het herstelproces bestaat uit meerdere ups en downs. Dit helpt om steun aan te houden en beter voor jezelf te zorgen. 

interventie verslaving

8. Zorg voor je eigen welzijn

Je kunt een dierbare pas helpen als je zelf ook sterk en gezond bent. Zorg goed voor je eigen fysieke en mentale gezondheid en vergeet niet om hiervoor tijd vrij te maken. Denk bijvoorbeeld aan het praten met een psycholoog, om je mentale gezondheid op peil te houden. Ook sporten kan voor velen een plek zijn waar je aan fysieke en mentale gezondheid kunt werken. Probeer zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen en maak hier tijd voor vrij. 

9. Blijf hoopvol

Het meemaken van een dierbare die verslaafd is kan ontmoedigend zijn, maar het is belangrijk om hoop te houden. Blijf geloven in het herstel van je dierbare, ondanks dat dit soms moeilijk is. Veel verslaafden herstellen uiteindelijk en leiden hierna een prachtig leven. 

10. Respecteer de privacy van je dierbare

Verslaving gaat vaak gepaard met schaamte en wordt meestal liever privé gehouden. Houd daarom ook rekening met de privacy van je dierbare en deel geen informatie zonder zijn of haar toestemming. Het proces van herstel draait om vertrouwen, het is dus van groot belang om hierin de privacy van je partner, kind, vriend of familielid te respecteren. 

Wij helpen je bij de verslaving van je dierbare!

Het helpen van een dierbare om van een verslaving af te komen is een uitdagend proces, maar kan levens veranderend zijn. Blijf ondersteunend, betrokken, respectvol en wees bereid om de tijd te nemen die nodig is voor het herstel van je naaste. Het is een uitdaging die de moeite waard is voor jou en degene die je dierbaar is. Jullie kunnen na herstel weer een prachtig leven tegemoet gaan. 

Zet vandaag nog de eerste stap en neem contact met ons op voor advies of meld je aan. Er zijn korte wachttijden voor een behandeling

Heb je vragen? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder! Bel ons op: 085-5000656

Intakeformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Voor wie vul jij het formulier in?*
Geslacht*