Hoe kom ik erachter of mijn kind drugs gebruikt?

gesprek over gebruik van drugs met kind

Als ouders zijnde is het natuurlijk van belang om betrokken te zijn bij het leven van je kinderen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze veilig en gezond opgroeien. Een van de zorgen die veel ouders kunnen hebben, is of hun kinderen drugs gebruiken. Het gebruiken van drugs is een ernstige situatie die niet genegeerd mag worden. Als ouder zou je er misschien achter willen komen of je kind zich met drugs bezighoudt, hoe kun je zien of je kind drugs gebruikt? Er zijn enkele stappen om erachter te komen of je kind wel eens met drugs experimenteert:

Over Vida

Voordat we verder gaan, willen wij onszelf even voorstellen. Vida addiction care is een gespecialiseerde GGZ-instelling met veel ervaring in het behandelen van verslaving en de bijkomende psychische problemen. Onze kliniek in Hilversum en onze partners in het buitenland, waaronder een afkickkliniek in Zuid-Afrika, hebben veel deskundigheid over het behandelen van verslavingsproblematiek. Dit doen we vanuit verschillende invalshoeken, waarbij een deskundig team van verpleegkundigen, psychologen, psychiaters en opgeleide ervaringsdeskundigen voor je klaar staan om je te ondersteunen. Met zijn allen zorgen we ervoor dat jij en jouw behoeften centraal staan en ondersteunen wij jou (en je dierbaren) op weg naar het herstellen van je verslaving. Vida helpt je bij het overwinnen en genezen van een drugsverslaving, gedragsverslaving en alcoholverslaving. Genoeg over ons, we gaan verder.  

1. Open communicatie

Het begint allemaal bij open communicatie. Zorg ervoor dat je kind jou vertrouwt, zodat het comfortabel voelt om met jou over hun leven te praten. Bouw een vertrouwensband op met jouw kind door regelmatig met elkaar in gesprek te gaan. Probeer vooral te luisteren, wees empathisch en oordeel niet. Voer een gesprek waarin je kind zich begrepen voelt in plaats van schuldig. Als je kind zich begrepen voelt zullen ze eerder geneigd zijn om problemen met je te delen. 

Gesprek over verslaving

2. Ken de signalen

Er zijn verschillende signalen van drugsgebruik en het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. De tekenen kunnen variëren afhankelijk van het soort drugs, maar er zijn enkele algemene signalen. Denk aan veranderingen in gedrag, interesses, humeur of vriendenkring. Merk het bijvoorbeeld op als je kind omgaat met een totaal andere vriendenkring, maar deze mogelijk niet bij je thuis over de vloer komt. Ook fysieke signalen zoals rode ogen, gewichtstoename, gewichtsverlies en veranderingen in eetgewoonten wijzen op drugsgebruik. Eet je kind bijna niets meer, of is de kast iedere keer helemaal leeg, dan is het goed om het gesprek eens aan te gaan. 

3. Weet wat er speelt

Houd contact met de ouders van de vrienden van je kind of zijn/haar vriendenkring. Dit kan helpen om op de hoogte te blijven van wat er zich in hun leven afspeelt. Contact met de ouders kan prettig zijn ter controle of om vermoedens naar elkaar uit te spreken. Zo kan steun van andere ouders fijn zijn als zij bijvoorbeeld hetzelfde meemaken. Ook zelfhulpgroepen kunnen een mogelijkheid bieden als je de behoefte hebt om met anderen over de oplossingen van drugsgebruik te praten. Als je merkt dat je kind nieuwe vrienden heeft die afwijkend gedrag vertonen, is het belangrijk om dit verder te onderzoeken. 

4. Doorzoek hun spullen

Hoewel het doorzoeken van spullen een gevoelig onderwerp kan zijn, is het soms nodig om de slaapkamer of spullen van je kind te doorzoeken. Je hebt bijvoorbeeld sterk het vermoeden naar aanleiding van de signalen dat je kind drugs gebruikt. Doe dit echter altijd met een goede reden en respect voor hun privacy. Het is van belang hiermee niet de vertrouwensband tussen jou en je kind te schaden. Leg je kind uit waarom je bezorgd bent en dat je dit wil doen omdat je geeft om hun welzijn. 

stoppen met blowen tips

5. Professionele hulp

Als je een sterk vermoeden hebt dat je kind drugs gebruikt, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Er zijn verschillende mensen en partijen die je hiervoor in kunt benaderen. Dit kan variëren van een gesprek met een schoolbegeleider of het benaderen van een verslavingsdeskundige. Deze mensen hebben vaak veel ervaring met drugsgebruik door kinderen en weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Ze kunnen je helpen de juiste stappen te zetten en benodigde ondersteuning te bieden. 

6. Voorlichting 

Het is ook belangrijk om met je kind te praten over de gevaren die komen kijken bij drugsgebruik. Probeer het er bijvoorbeeld tijdens het avondeten of op de bank eens met je kind over te hebben. Maak je kind bewust van de risico’s zoals de impact van een verslaving op zijn of haar gezondheid en eventuele juridische gevolgen. Door je kind bewust te maken van de risico’s zullen ze eerder de gevolgen van het gebruik van drugs inzien. Probeer het gesprek zo open mogelijk aan te gaan en sta open voor wat jouw kind zelf te vertellen heeft zonder hierover te oordelen. 

7. Stel duidelijke grenzen

Het is van belang om de consequenties van drugsgebruik met je kind te bespreken. Stel duidelijke grenzen, zodat ze weten waar ze aan toe zijn als ze er wel voor kiezen om drugs te gebruiken. Laat je kind weten dat je hem of haar bij goede keuzes altijd zal steunen, maar dat er gevolgen zijn bij het gebruik van drugs. 

Professionele hulp?

Onthoud altijd dat het ontdekken van drugsgebruik bij je kind een emotionele en moeilijke ervaring kan zijn. Het is van groot belang om kalm te blijven en de juiste stappen te nemen. Je kunt vervolgens professionele hulp inschakelen als je er samen met je kind niet uit komt. Het belangrijkste is dat je kind weet dat je om hem of haar geeft en goede keuzes stimuleert. Zorg dus voor een goede vertrouwensband met je kind en wees open en eerlijk naar elkaar. Samen kun je door deze uitdaging heen komen en werken aan een gezonde toekomst voor jou en je kind. 

Heb je vragen? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Neem geheel vrijblijvend contact op. Wij helpen je graag verder. Of bel ons:085-5000656

Intakeformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Voor wie vul jij het formulier in?*
Geslacht*